To wypróbowany, i jak dla mnie najlepszy przepis na krem pomidorowy. Nawet Ula- niejadek prosi o dokładkę. A ja się cieszę, bo to same zdrowe warzywa :)
Krem można polać śmietaną lub oliwą, choć my najczęściej nic nie dodajemy, taki jest idealny! :)
Składniki:
- mała marchewka
- mała cebula
- mały kawałek selera lub selera naciowego
- ząbek czosnku
- mąka
- pomidory z puszki (lub w sezonie dojrzałe pomidory pozbawione skórki i drobno pokrojone)
- koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
- bulion warzywny
- sól, pieprz,cukier
- oliwa
- bazylia lub natka
- Warzywa pokroić drobniutko.
- Na oliwie przesmażyć cebulę z czosnkiem.
- Dodać marchewkę i seler.
- Dodać pomidory, koncentrat,cukier i bulion.
- Zagotować, zredukować, gotować ok. 20 min.
- Zmiksować, przyprawić.
- W osobnej miseczce podać grzanki (ja robię je z jasnego chleba, który rumienię na suchej patelni, solę i skrapiam oliwą).