Zupa - krem POMIDOROWY



To wypróbowany, i jak dla mnie najlepszy przepis na krem pomidorowy. Nawet Ula- niejadek prosi o dokładkę. A ja się cieszę, bo to same zdrowe warzywa :)
Krem można polać śmietaną lub oliwą, choć my najczęściej nic nie dodajemy, taki jest idealny! :)


Składniki:
  • mała marchewka
  • mała cebula
  • mały kawałek selera lub selera naciowego
  • ząbek czosnku
  • mąka
  • pomidory z puszki (lub w sezonie dojrzałe pomidory pozbawione skórki i drobno pokrojone)
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • bulion warzywny
  • sól, pieprz,cukier
  • oliwa
  • bazylia lub natka
Wykonanie:
  1. Warzywa pokroić drobniutko.
  2. Na oliwie przesmażyć cebulę z czosnkiem.
  3. Dodać marchewkę i seler.
  4. Dodać pomidory, koncentrat,cukier i bulion.
  5. Zagotować, zredukować, gotować ok. 20 min. 
  6. Zmiksować, przyprawić.
  7. W osobnej miseczce podać grzanki (ja robię je z jasnego chleba, który rumienię na suchej patelni, solę i skrapiam oliwą).
Smacznego!