Risotto robimy tu dość często, więc pojawi się jeszcze wiele przepisów.
Do risotto używamy specjalnego ryżu, najczęściej carnaroli lub arborio.
Składniki na 2 porcje
- mały por (biała część)
- mała szalotka
- 2 garści ryżu do risotto
- pół szklanki białego wina lub martini bianco
- wywar warzywny lub bulion lub ew. woda
- wędzony łosoś (lub świeży obgotowany)
- koperek, natka
- parmezan
- sól, pieprz
- Na oliwie zeszklić pora i szalotkę.
- Dodać ryż i podsmażyć do czasu, aż większość ziarenek będzie półprzezroczysta.
- Wlać wino/martini i odparować na średnim gazie.
- Wlewać partiami (małe chochelki) gorący wywar, aż do uzyskania konsystencji al dente. Bardzo ważna, aby kolejną porcję wywaru dodawać, gdy poprzednia została wchłonięta i by wywar był gorący.
- Na koniec dodać łososia, koperek, natkę i pieprz.
- W wersji smacznej, ale bardziej kalorycznej można dodać parmezan i ew. łyżeczkę masła.
- Przykryć i zostawić ok. 5 minut na wyłącznym ciepłym palniku.
- Przed podaniem ew. dosolić lub dodać parmezanu.