RISOTTO z porem i łososiem



Risotto robimy tu dość często, więc pojawi się jeszcze wiele przepisów.
Do risotto używamy specjalnego ryżu,  najczęściej carnaroli lub arborio.
Składniki na 2 porcje
  • mały por (biała część)
  • mała szalotka
  • 2 garści ryżu do risotto
  • pół szklanki białego wina lub martini bianco
  • wywar warzywny lub bulion lub ew. woda
  • wędzony łosoś (lub świeży obgotowany)
  • koperek, natka
  • parmezan
  • sól, pieprz
Wykonanie:
  1. Na oliwie zeszklić pora i szalotkę. 
  2. Dodać ryż i podsmażyć do czasu, aż większość ziarenek będzie półprzezroczysta. 
  3. Wlać wino/martini i odparować na średnim gazie. 
  4. Wlewać partiami (małe chochelki) gorący wywar, aż do uzyskania konsystencji al dente. Bardzo ważna, aby kolejną porcję wywaru dodawać, gdy poprzednia została wchłonięta i by wywar był gorący. 
  5. Na koniec dodać łososia, koperek, natkę i pieprz. 
  6. W wersji smacznej, ale bardziej kalorycznej można dodać parmezan i ew. łyżeczkę masła. 
  7. Przykryć i zostawić ok. 5 minut na wyłącznym ciepłym palniku. 
  8. Przed podaniem ew. dosolić lub dodać parmezanu.
Smacznego!