KASZA GRYCZANA z warzywami


Przyznaję: kasza przywieziona z Polski.
Ale tu też jest znana jako "grano saraceno". Przynajmniej kobiety, które poczęstowałam daniem z kaszą, znały ją  (podałam kaszę jako dodatek do wołowiny klik)  Toskańscy mężczyźni nie. Ale gdy jedli wyglądali na zadowolonych :)) W lokalnych sklepach kaszy gryczanej nie widziałam. Tylko farro i orzo.
W każdym razie taka kasza z warzywami jest naprawdę pyszna. Szybka do zrobienie i bardzo, bardzo zdrowa :)))


Składniki:
  • woreczek kaszy gryczanej
  • warzywa
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie.

Wykonanie:
  1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  2. Na patelni przygotowujemy dowolne warzywa, które akurat mamy w lodówce. Najpierw podsmażamy, potem podlewamy wodą i dusimy, dodając przyprawy.
  3. W mojej wersji na zdjęciu:
cebula
czosnek
por
marchewka
pieczarki
cukinia
brokuł
natka pietruszki
oraz liście szpinaku i bazylii dodane pod sam koniec - już nie trzeba ich dusić, wystarczy wymieszać z gorącymi warzywami.

Na talerzu warto polać zdrową oliwą z oliwek!
Smacznego!