Pyszna i szybka zapiekanka, ciekawy smak zawdzięcza dodatkowi musztardy francuskiej gruboziarnistej. Robiłam ją już wiele razy i bardzo Wam polecam.
Składniki:
- płat surowego łososia bez skóry
- wędzony łosoś (opcja dodatkowa)
- 1-2 ziemniaki
- brokuł
- musztarda gruboziarnista (1-2 łyżki - zależy, jak bardzo ją lubicie :)
- śmietana kulinarna UHT
- parmezan
- przyprawy - sól, pieprz, oregano
- Ziemniaki i brokuła gotujemy al dente (najlepiej na parze, można też ugotować ziemniaki w wodzie i przed końcem gotowania dorzucić do nich brokuła, gotować razem bez przykrycia, aby brokuł nie stracił koloru)
- Kroimy łososia w kawałki, 3x3cm (można je wcześniej, np. godzinkę przed pieczeniem, obtoczyć w przyprawie do ryb)
- Naczynie do pieczenia smarujemy masłem lub oliwą, wkładamy pokrojone warzywa i łososia.
- W miseczce łączymy śmietanę z musztardą, dodajemy pieprz, sól i ew. inne przyprawy.
- Masą zalewamy warzywa i łososia, posypujemy parmezanem i ew. tarta bułką.
- Zapiekamy ok. 10-15 min. w 180 stopniach (krótko, tak, aby łosoś się upiekł, uwaga, aby nie przesuszyć).