Zapiekanka z ŁOSOSIEM i brokułem


Pyszna i szybka zapiekanka, ciekawy smak zawdzięcza dodatkowi musztardy francuskiej gruboziarnistej. Robiłam ją już wiele razy i bardzo Wam polecam.

Składniki:
  • płat surowego łososia bez skóry
  • wędzony łosoś (opcja dodatkowa)
  • 1-2 ziemniaki
  • brokuł
  • musztarda gruboziarnista (1-2 łyżki - zależy, jak bardzo ją lubicie :)
  • śmietana kulinarna UHT
  • parmezan
  • przyprawy - sól, pieprz, oregano
Wykonanie:
  1. Ziemniaki i brokuła gotujemy al dente (najlepiej na parze, można też ugotować ziemniaki w wodzie i przed końcem gotowania dorzucić do nich brokuła, gotować razem bez przykrycia, aby brokuł nie stracił koloru)
  2. Kroimy łososia w kawałki, 3x3cm (można je wcześniej, np. godzinkę przed pieczeniem, obtoczyć w przyprawie do ryb)
  3. Naczynie do pieczenia smarujemy masłem lub oliwą, wkładamy pokrojone warzywa i łososia. 
  4. W miseczce łączymy śmietanę z musztardą, dodajemy pieprz, sól i ew. inne przyprawy.
  5. Masą zalewamy warzywa i łososia, posypujemy parmezanem i ew. tarta bułką.
  6. Zapiekamy ok. 10-15 min. w 180 stopniach (krótko, tak, aby łosoś się upiekł, uwaga, aby nie przesuszyć).
Smacznego!