czyli przepyszna, w mgnieniu oka znikająca ze stołu BEZA. Robiona tak, jak ją robi Nigella.
Składniki:
- 300g drobnego cukru
- 6 białek
- łyżeczka mąki kukurydzianej
- łyżeczka octu z białego wina lub jabłkowego
- bita śmietana
- owoce - pięknie wyglądają rozłożone na całej bezie maliny lub owoce kiwi z ziarnami i sokiem z granatu
- starta gorzka czekolada
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Ubić sztywną pianę, pod koniec dodając partiami cukier.
- Dodać mąkę i ocet.
- Wyłożyć masę na papierze do pieczenia formując koło.
- Wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni.
- Piec ok. 1 godziny, potem wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i zostawić do ostygnięcia.
Ps. A czy wiedzieliście, że beza ta nosi taką nazwę na cześć rosyjskiej primabaleriny Anny Pavlovej, dla której kiedyś została przygotowana?