Biała PAVLOVA


czyli przepyszna, w mgnieniu oka znikająca ze stołu BEZA. Robiona tak, jak ją robi Nigella.

Składniki:
  • 300g drobnego cukru
  • 6 białek
  • łyżeczka mąki kukurydzianej
  • łyżeczka octu z białego wina lub jabłkowego
Dekoracja:
  • bita śmietana
  • owoce - pięknie wyglądają rozłożone na całej bezie maliny lub owoce kiwi z ziarnami i sokiem z granatu
  • starta gorzka czekolada
Wykonanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  2. Ubić sztywną pianę, pod koniec dodając partiami cukier. 
  3. Dodać mąkę i ocet.
  4. Wyłożyć masę na papierze do pieczenia formując koło.
  5. Wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. 
  6. Piec ok. 1 godziny, potem wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i zostawić do ostygnięcia. 
Bezę można spokojnie przygotować dzień przed podaniem. Dekorować przed samym podaniem. Smacznego!

Ps. A czy wiedzieliście, że beza ta nosi taką nazwę na cześć rosyjskiej primabaleriny Anny Pavlovej, dla której kiedyś została przygotowana?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz