Przepyszne placuszki, do robienie przez cały rok, choć najlepsze są oczywiście latem :)
Robię je bardzo często i zawsze szybko znikają. Spróbujcie koniecznie! Najczęściej podaję je z pokrojonym osobno łososiem udekorowanym koperkiem i kwaśną śmietaną - wtedy każdy sam nakłada sobie dodatki. Dobrą alternatywą dla łososia jest też kawior - wypróbujcie i tę wersję!
Z podanych składników wychodzi ok. 12 małych placuszków. Ciasto można przygotować wcześniej, trzymać w lodówce i gdy przyjdą goście usmażyć, np. na dwóch patelniach równocześnie, żeby było szybciej. Polecam bardzo!
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 1 szalotka lub w sezonie dymka
- jajko
- mąka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- Cukinie zetrzeć na tarce o średnich oczkach, posolić, odstawić na co najmniej 15 minut.
- Odcisnąć dokładnie wypuszczony sok (na przykład na dużym sicie)
- Dodać pokrojoną drobniutko cebulkę (a jeszcze lepiej dymkę lub szczypiorek), jajo i tyle mąki, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (ok. 2 łyżek).
- Doprawić solą i pieprzem.
- Smażyć placuszki na rozgrzanym oleju.
- Podawać ciepłe.
Ps. jeśli lubicie, to do ciasta można wcisnąć ząbek czosnku i dodać posiekaną natkę.
Śmietanę można zastąpić serkiem, np. philadelphia lub feta