Cukiniowe PLACUSZKI z łososiem podawane



Przepyszne placuszki, do robienie przez cały rok, choć najlepsze są oczywiście latem :)
Robię je bardzo często i zawsze szybko znikają. Spróbujcie koniecznie! Najczęściej podaję je z pokrojonym osobno łososiem udekorowanym koperkiem i kwaśną śmietaną - wtedy każdy sam nakłada sobie dodatki. Dobrą alternatywą dla łososia jest też kawior - wypróbujcie i tę wersję!

Z podanych składników wychodzi ok. 12 małych placuszków. Ciasto można przygotować wcześniej, trzymać w lodówce i gdy przyjdą goście usmażyć, np. na dwóch patelniach równocześnie, żeby było szybciej. Polecam bardzo!


Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • 1 szalotka lub w sezonie dymka
  • jajko
  • mąka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
oraz do podania wędzony łosoś w plasterkach i kwaśna śmietana
Wykonanie:
  1. Cukinie zetrzeć na tarce o średnich oczkach, posolić, odstawić na co najmniej 15 minut.
  2. Odcisnąć dokładnie wypuszczony sok (na przykład na dużym sicie)
  3. Dodać pokrojoną drobniutko cebulkę (a jeszcze lepiej dymkę lub szczypiorek), jajo i tyle mąki, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (ok. 2 łyżek). 
  4. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Smażyć placuszki  na rozgrzanym oleju.
  6. Podawać ciepłe.
Smacznego!

Ps. jeśli lubicie, to do ciasta można wcisnąć ząbek czosnku i dodać posiekaną natkę. 
Śmietanę można zastąpić serkiem, np. philadelphia lub feta