CZARNE spaghetti i ośmiorniczki baby

Postanowiłam zdobyć się na odwagę i kupić czarne spaghetti. Widziałam je wcześniej wiele razy  w sklepach w Polsce, ale jakoś mnie onieśmielały. Okazało się, że zupełnie niepotrzebnie. Danie wyszło bardzo pyszne. W planach jeszcze inna wersja (z tuńczykiem, z przepisu z opakowania), bo tym razem zużyliśmy na dwie osoby pół opakowania spaghetti. W większości przepisów na czarne spaghetti występują ryby lub owoce morza - spaghetti jest barwione sepią, więc, podobno, ma morski posmak i dlatego dobrze się komponuje z mięsem ryb. My tego nie posmaku nie wyczuliśmy. Zgadzam się natomiast, że do koloru czarnego dobrze pasuj\e kontrastowy kolor czerwony - pomidory lub czerwona papryczka. Polecam Wam odważyć się i spróbować! Poniższy przepis to moja własna wariacja n/t. przepisów znalezionych w internecie.


Składniki:
  • pół opakowania czarnego spaghetti (spaghetti nero, barwione sepią)
  • 500g ośmiorniczek baby (rozmrożone)
  • cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cukinia
  • 2 duże pomidory lub małe pomidorki  - np. 10 sztuk
  • natka pietruszki (garść)
  • 50 ml białego wina
  • oliwa
  • sól, pieprz, peperoncino
  1. Wykonanie:
  2. Na oliwie zezłocić cebulkę z czosnkiem. 
  3. Ośmiorniczki przekroić na mniejsze kawałki (na pół lub na 3 części). Dorzucić ośmiorniczki i połowę natki na patelnię, przesmażyć. 
  4. Dodać białe wino. Przykryć, dusić 10 minut. 
  5. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i pokrojone w kostkę pomidory lub przekrojone na połówki pomidorki. Doprawić. Dusić do miękkości ośmiorniczek. 
  6. Dodać resztę natki. 
  7. Ugotować spaghetti al dente. Przed odcedzeniem odlać kilka łyżek wody, wrzucić odcedzony makaron do sosu, wlać wodę z gotowania, wyłączyć gaz, przemieszać i przykryć na minutkę. 
  8. Wykładać na talerze. (NIE posypywać parmezanem)
Smacznego!