Farro z grzybami



Do tego dania użyłam kaszy z pszenicy płaskurki zwanej po włosku farro. Podobna do naszego pęczaku, ale ziarna są dłuższe, ciemniejsze i twardsze po ugotowaniu.
Przepis Nigelli, z małymi modyfikacjami.
Bardzo pyszna propozycja na sezon jesienno-zimowy. Nam bardzo smakuje, przyrządzałam ją juz kilka razy.
Spróbujcie!

(ta kulka na zdjęciu to nie lody waniliowe, lecz ricotta :))) po wymieszaniu danie wygląda trochę mniej apetycznie :)


Składniki:
  • szklanka kaszy farro
  • grzyby (najlepiej oczywiście świeże, ale mogą też być mrożone lub suszone prawdziwki. Nigella proponuje suszone + brązowe pieczarki
  • por
  • wino marsala (mały kieliszek)
  • bulion grzybowy (lub warzywny) - ok. 0,5 litra
  • oliwa
  • świeży lub suszony tymianek
  • 1 ząbek czosnku
  • tarty parmezan
  • natka pietruszki
Wykonanie:
  1. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojonego w plasterki pora i posiekany czosnek, przesmażyć. Dodać tymianek, wymieszać.
  2. Dodać grzyby, przepłukaną kaszę, marsalę i ew. wodę z moczenia suszonych grzybów, zagotować. 
  3. Wlać gorący bulion, zagotować. 
  4. Przykryć, zmniejszyć płomień, gotować ok. 30 minut na małym gazie do czasu, aż kasza wchłonie płyn i zmięknie. Wyłączyć gaz, nie zdejmować z palnika.
  5. Jeśli dodajemy też pieczarki to trzeba je osobno przesmażyć na oliwie i dodać teraz do ugotowanej kaszy.
  6. Wmieszać parmezan, pietruszkę i chwilę zostawić pod przykryciem. 
  7. Nigella w swoim przepisie dodaje do tego dania także ricottę. Ja za pierwszym razem dodałam jej tyle ile w oryginalnym przepisie i moim zdaniem było za dużo. Łyżka ricotty wystarczy, aby danie było kremowe, ale jednocześnie nie zdominuje smaku.
  8. Podawać.
Smacznego!