Składniki:
- 2 fenkuły
- sos beszamelowy (1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1,5 szklanki mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa)
- bułka tarta
Wykonanie:
- Fenkuły obrałam, pokroiłam w plasterki, a koperek zostawiłam do dekoracji.
- Podsmażyłam na maśle, podlałam wodą, posoliłam, popieprzyłam i poddusiłam al dente (ok. 7 minut).
- W tym czasie zrobiłam sos beszamelowy: na patelni rozpuściłam masło, dodałam mąkę, wymieszałam, wlewałam partiami mleko i cały czas mieszając gotowałam do czasu, aż sos zgęstniał; doprawiłam solą, pieprzem i gałką.
- Wyłożyłam fenkuły do wysmarowanej masłem foremki, polałam sosem i posypałam tartą bułką.
- Piekłam w 200 stopniach do zrumienienia.