FENKUŁ pod beszamelem



Składniki: 
  • 2 fenkuły
  • sos beszamelowy (1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1,5 szklanki mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa)
  • bułka tarta

Wykonanie
  1. Fenkuły obrałam, pokroiłam w plasterki, a koperek zostawiłam do dekoracji. 
  2. Podsmażyłam na maśle, podlałam wodą, posoliłam, popieprzyłam i poddusiłam al dente (ok. 7 minut).
  3. W tym czasie zrobiłam sos beszamelowy: na patelni rozpuściłam masło, dodałam mąkę, wymieszałam, wlewałam partiami mleko i cały czas mieszając gotowałam do czasu, aż sos zgęstniał; doprawiłam solą, pieprzem i gałką.
  4. Wyłożyłam fenkuły do wysmarowanej masłem foremki, polałam sosem i posypałam tartą bułką. 
  5. Piekłam w 200 stopniach do zrumienienia.
Smacznego!