MULE w białym winie

Mule robi Jaś. Zawsze!
Kupujemy świeże mule z Ligurii lub Sardynii (zwane po włosku cozze, czyt. "kocce").
Próbowaliśmy różnych wersji, ale ta najprostsza, najbardziej klasyczna jest najlepsza. Polecamy!
Tak przygotowane mule można także podać z makaronem. 

Składniki:
  • mule
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • białe wino
  • cytryna
  • oliwa
Wykonanie:
  1. Najpierw należy bardzo dokładnie umyć mule pod bieżącą wodą, pozbywając się wszelkich wodorostów. 
  2. Czosnek i natkę posiekać drobniutko razem.
  3. Do dużego garnka wlać oliwę - sporo -  i wrzucić czosnek z pietruszkę. Podgrzewać chwilę na wolnym ogniu, mieszając i nie dopuszczając do zagotowania oliwy. 
  4. Delikatnie włożyć mule, uważając, aby nie pokruszyć skorupek. Podgrzać na najmocniejszym gazie. 
  5. Wlać szklankę białego wina, dodać 2 plasterki cytryny. Przykryć, zmniejszyć gaz i dusić ok. 10 minut - do czasu, aż mule się otworzą . 
  6. Przekładać na duże talerze, podawać ze schłodzonym białym winem.
Uwaga: muli nie solimy, są słone od wody morskiej.

Jeśli chcecie mule podać z makaronem najlepiej wyjąc je łyżką cedzakową do osobnej miski, a do wywaru włożyć prawie dogotowany makaron, aby zakończyć gotowanie w sosie. Pycha! Mule tymczasem obrać ze skorupek i dorzucić do garnka. 
Smacznego!