Koszyczki z parmezanu


Koszyczki z parmezanu są bardzo łatwe w przygotowaniu. Jednocześnie są oryginalnym i efektownym sposobem na zaserwowanie sałatki. Ładnie wyglądają z rukolą lub roszponką, robiłam je także z sałatką z cykorią. Zachęcam Was do spróbowania.
Można je przygotować na dwa sposoby: na patelni lub w piekarniku, na papierze do pieczenia.
Potrzebny jest tylko tarty parmezan (można oczywiście użyć gotowego startego). Do parmezanu można tez dodać dowolne zioła. 

Sposób 1.
Na gorącą patelnię wysypujemy parmezan, rozprowadzamy łyżką, aby uzyskać kształt koła (o średnicy ok.12 cm). Gdy ser zacznie się topić i lekko zrumieni, zdejmujemy z gazu i po chwili za pomocą łopatki zdejmujemy z patelni. Układamy do wystygnięcia na odwróconej miseczce/szklaneczce.

Sposób 2.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Na papierze do pieczenia rozprowadzić łyżką parmezan w kształt koła (w zależności od pożądanej wielkości koszyczka powinny się zmieścić 3 lub 4 koła). Piec do czasu, aż parmezan się stopi i lekko rumieni. Lekko studzimy i wykładamy na odwróconą miseczkę/szklaneczkę.

A oto efekt: 


Smacznego!