KWIATY CUKINII


Przepiękne, zniewalają wyglądem i smakiem. Kto raz spróbuje będzie do nich tęsknił...
Tu kwiaty cukinii można kupić nawet teraz w lutym. W PL w sezonie, jeśli sami nie wyhodujemy lub nie mamy zaprzyjaźnionego rolnika, można je kupić pod Warszawą u Majlerta: http://www.majlert.pl/  - oczywiście to info dla tych,co z okolic Warszawy. innych miejsc nie znam :)


Kwiaty cukinii można smażyć, zapiekać, dodawać do makaronu, risotto, tarty. Już wkrótce wrzucę przepisy!
Poniżej przepis na ciasto i na różne nadzienia.


Przed smażeniem kwiaty należy oczyścić (jeśli tylko nie są bardzo przybrudzone, to lepiej ich nie płukać) i usunąć pręcik.
Potem faszerować, zawijać u góry i szybko zanurzać w cieście, potem na mocno rozgrzany olej/oliwę.
Smażyć z jednej strony do zezłocenia, potem przewrócić, zezłocic i wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu osączenia tłuszczu.
Tu można kupić oleje specjalnie przeznaczone do smażenia w głębokim tłuszczu, a także specjalne mąki. Nie wiem jak w Polsce, bo nigdy nie szukałam takich produktów. Aby ciasto było lżejsze można mąkę pszenną połączyć z mąką kukurydzianą, można też użyć mąki do tempury.

Składniki na ciasto:
  • mąka
  • jajko
  • woda gazowana (tyle, aby uzyskać ciasto nieco bardziej gęste od naleśnikowego, inaczej spłynie z kwiatów)

Farsz 1 - z mozzarellą i bazylią
Mozzarellę porwać na drobne kawałeczki, wmieszać porwane drobniutko listki bazylii, posolić, popieprzyć

Farsz 2 - z ricottą
Ricottę wymieszać z parmezanem, przeciśniętym ząbkiem czosnku, miętą (lub bazylią), posolić, popieprzyć

Farsz 3 - z mozzarellą i acciughe (anchois) 
Mozzarellę porwać na drobne kawałki, 2 anchois posiekać drobno, wymieszać

Smacznego!

A to kwiaty w naszym ogródku:

Czy wiedzieliście, że są kwiaty męskie i żeńskie - pierwsze rosną na łodyżce (po prostu), drugie zaś na warzywie :)