Składniki:
- makaron penne
- mała cukinia
- szpinak (mogą być małe listki, tzw. baby) - 2 garści
- suszone pomidory - 5
- 2 ząbki czosnku
- parmezan
- sól, pieprz, oliwa
- Gotować makaron, przed odcedzeniem odlać do garnuszka pół szklanki wody z gotowania.
- W czasie, gdy makaron się gotuje wlać na patelnie oliwę i do zimnej jeszcze dodać dwa przekrojone wzdłuż na pół i rozgniecione bokiem noża ząbki czosnku.
- Dodać pokrojone cieniutko cukinie, podsmażyć minutkę i dodać pokrojone suszone pomidory. Podsypać ciut pepperoncino, posilić. Podsmażyć razem 2 minuty.
- Szpinak wyłożyć do durszlaka i odcedzić na niego makaron (szpinak zmięknie).
- Włożyć makaron ze szpinakiem z powrotem do garnka, dodać cukinię z pomidorami, wsypać starty parmezan, wlać wodę z gotowania makaronu i potrząsnąć garnkiem, żeby składniki się wymieszały.
- Nakładać i podawać.
- Można na talerzu polać oliwą.
Smacznego!