Przepis z książki Nigelli. Pycha!
Podaję składniki, tak jak są w książce. Robiłam nieco inaczej: nie użyłam oliwy czosnkowej, bo takiej nie posiadam, zamiast niej dodałam ząbek czosnku,. Dałam 1 sporą cukinię (i to było za mało), 2 cebulki szalotki i białe wino. Reszta zgodnie z książką.
Składniki:
- 200g makaronu casarecce
- 2 łyżki oliwy czosnkowej
- 4 dymki, drobno posiekane
- 500g cukinii, pokrojonej w drobną kostkę
- 60ml wytrawnego białego wina albo wermutu
- mały pęczek świeżej natki pietruszki, posiekanej
- 3 łyżki startego parmezanu i trochę (wg uznania) do posypania
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki (10g) niesolonego masła
Wykonanie:
- Gotować makaron.
- Wlać na patelnię oliwę, podsmażyć cebulkę i ew. dodać czosnek.
- Dodać cukinię i smażyć 5 minut mieszając.
- Wlać wino, odparować.
- Dodać 2 łyżki natki, doprawić solą.
- Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i dusić ok. 5 minut.
- Makaron powinien być już gotowy. Przed odcedzeniem odlać pół kubka wody z gotowania.
- Wrzucić odcedzony makaron na patelnię z cukinią, dodać 3 łyżki parmezanu i 4 łyżki wody z gotowania.
- Wymieszać, dodać masło i pozostałą natkę i spróbować czy nie potrzeba dodać soli, sera lub jeszcze wody.
- Wyłożyć na talerze, udekorować natką i posypać parmezanem.
Smacznego!