MAKARON '15 z cukinią wg. Nigelli



Przepis z książki Nigelli. Pycha!
Podaję składniki, tak jak są w książce. Robiłam nieco inaczej: nie użyłam oliwy czosnkowej, bo takiej nie posiadam, zamiast niej dodałam ząbek czosnku,. Dałam 1 sporą cukinię (i to było za mało), 2 cebulki szalotki i białe wino. Reszta zgodnie z książką. 

Składniki:
  • 200g makaronu casarecce
  • 2 łyżki oliwy czosnkowej
  • 4 dymki, drobno posiekane
  • 500g cukinii, pokrojonej w drobną kostkę
  • 60ml wytrawnego białego wina albo wermutu
  • mały pęczek świeżej natki pietruszki, posiekanej
  • 3 łyżki startego parmezanu i trochę (wg uznania) do posypania
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki (10g) niesolonego masła
Wykonanie
  1. Gotować makaron.
  2. Wlać na patelnię oliwę, podsmażyć cebulkę i ew. dodać czosnek. 
  3. Dodać cukinię i smażyć 5 minut mieszając. 
  4. Wlać wino, odparować. 
  5. Dodać 2 łyżki natki, doprawić solą. 
  6. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i dusić ok. 5 minut. 
  7. Makaron powinien być już gotowy. Przed odcedzeniem odlać pół kubka wody z gotowania. 
  8. Wrzucić odcedzony makaron na patelnię z cukinią, dodać 3 łyżki parmezanu i 4 łyżki wody z gotowania. 
  9. Wymieszać, dodać masło i pozostałą natkę i spróbować czy nie potrzeba dodać soli, sera lub jeszcze wody. 
  10. Wyłożyć na talerze, udekorować natką i posypać parmezanem. 
Smacznego!