Najprostszy. Idealny!!
Składniki:
- makaron (kokardki, penne, fusilli)
- wędzony łosoś
- mała cebulka lub dymka
- natka pietruszki lub koperek
- masło
- śmietana
- sok z cytryny
- parmezan
- Makaron gotować (pamiętając o odlaniu kilku łyżek wody przed osączeniem)
- Na patelni rozpuścić masło, zmiękczyć cebulkę, dodać łososia w kawałkach.
- Wlać śmietankę, dodać natkę, mieszać aż łosoś rozpadnie się na drobniutkie cząstki i połączy ze śmietanką w aromatyczny sos. Można dodawać śmietankę w razie potrzeby.
- Makaron odcedzić.
- Do sosu wlać odlaną wodę z gotowania makaronu, dodać parmezan, makaron, skropić sokiem z cytryny, zamieszać dokładnie na patelni i przykryć pokrywką na kilka chwil.
- Podawać, zajadać rozkoszując się cudownym smakiem :)
aha,
w sezonie do takiego makaronu dodaję szparagi, mniam!