MARCHEWKOWE ciasto

Najprostsze, gorąco polecamy!


Składniki (na małą keksową blaszkę, z braku takowej zrobiliśmy w tortownicy i dlatego wyszło takie płaskie :)

  • 3 jaja w całości
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki oleju (użyłyśmy słonecznikowego)
  • 1 ubita szklanka drobno utartej marchwi (2-3 sztuki)
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia (lub 1/2 łyżeczki proszku i 1/2 łyżeczki sody)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • dowolne bakalie (rodzynki, orzechy włoskie), jeśli więcej bakalii to więcej proszku do pieczenia
Wykonanie - uwaga, tylko 1 pozycja :)
  1. Wszystko połączyć, piec ok. 1 godziny w 180 stopniach (do suchego patyczka).

Nasze ciasto przełożyłyśmy tak zwanym "frostingiem". Nie znam dokładnych proporcji, ale tak mniej więcej:
  • 1 duży serek philadelphia
  • 1/2 kostki bardzo miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • ew. aromat waniliowy
Dokładnie rozetrzeć wszystkie składniki, masło nie może być zbyt twarde, bo trudno będzie rozetrzeć grudki, cukier też lepiej przesiać. Przełożyć ciasto lub rozsmarować tylko na wierzchu i schłodzić w lodówce.
Smacznego!