Placuszki DYNIOWE


Przepyszne są takie placuszki, bardzo delikatne w smaku. Zawsze je robię na początku sezonu dyniowego, to jedna z naszych ulubionych potraw z dyni. Zawsze "na oko", czasami dodaję też ricottę. I na ogół samych placuszków nie solę, można je po usmażeniu posypać cukrem pudrem, ale dobre są też wytrawne.


Składniki:

  • ok. pół kilograma dyni
  • mąka 5-6łyżek
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  •  sól, pieprz
  • ciut mleka (tak, żeby powstało gładkie ciasto)

  • do posypania: cukier puder i ew. cynamon
Wykonanie:
  1. Z dyni zrobić mus: obrać, pokroić na kawałki, ugotować, odcedzić na sitku i odsączyć, ubić lub zmiksować.
  2. Wymieszać składniki, smażyć.
  3. Posypać pudrem, zajadać!
Smacznego!