RISOTTO z dynią i gorgonzolą



Bardzo, bardzo pyszne risotto! Jeśli lubicie dynię i gorgonzolę, spróbujcie koniecznie!
Przepis podpatrzony na Galerii Potraw GW.


Składniki
  • mała łagodna cebulka, szalotka
  • ryż do risotto (po 1 garści na osobę)
  • gorgonzola piccante
  • dynia
  • listki świeżej szałwii
  • wywar warzywny lub woda
  • białe wino (pół szklanki)
  • oliwa z oliwek
  • masło
Wykonanie:
  1. Nastawić piekarnik na ok. 200 stopni. 
  2. Dynię pokroić w drobną kostkę, skropić oliwą, posypać posiekanymi listkami szałwii i zapiekać w piekarniku ok. 20 min.
  3. Na oliwie zeszklić cebulkę, dodać ryż i podgrzewać mieszając, aż stanie się szklisty. 
  4. Zalać winem, odparować. 
  5. Wlać małą chochelkę gorącego bulionu lub wody, odparować. Czynność powtarzać, aż ryż będzie al dente (lepiej jak będzie bardziej miękki niż zbyt twardy; pamiętajcie, aby bulion był za każdym razem gorący). Cały czas mieszać, aby nie przywierał do dna. 
  6. Dodać pokrojoną w kostkę gorgonzolę i ew. łyżkę masła. 
  7. Wymieszać, przykryć i wyłączyć gaz. Zostawić pod przykryciem na ok 5 minut. 
  8. Risotto wyłożyć na talerze i posypać upieczoną dynią. Można polać oliwą.
Smacznego!