Bardzo, bardzo pyszne risotto! Jeśli lubicie dynię i gorgonzolę, spróbujcie koniecznie!
Przepis podpatrzony na Galerii Potraw GW.
Składniki
- mała łagodna cebulka, szalotka
- ryż do risotto (po 1 garści na osobę)
- gorgonzola piccante
- dynia
- listki świeżej szałwii
- wywar warzywny lub woda
- białe wino (pół szklanki)
- oliwa z oliwek
- masło
- Nastawić piekarnik na ok. 200 stopni.
- Dynię pokroić w drobną kostkę, skropić oliwą, posypać posiekanymi listkami szałwii i zapiekać w piekarniku ok. 20 min.
- Na oliwie zeszklić cebulkę, dodać ryż i podgrzewać mieszając, aż stanie się szklisty.
- Zalać winem, odparować.
- Wlać małą chochelkę gorącego bulionu lub wody, odparować. Czynność powtarzać, aż ryż będzie al dente (lepiej jak będzie bardziej miękki niż zbyt twardy; pamiętajcie, aby bulion był za każdym razem gorący). Cały czas mieszać, aby nie przywierał do dna.
- Dodać pokrojoną w kostkę gorgonzolę i ew. łyżkę masła.
- Wymieszać, przykryć i wyłączyć gaz. Zostawić pod przykryciem na ok 5 minut.
- Risotto wyłożyć na talerze i posypać upieczoną dynią. Można polać oliwą.