Spaghetti aglio olio e peperoncino


Jeden z naszych ulubionych "sposobów na spaghetti". Danie, które najczęściej robimy, gdy mamy mało czasu (bo np. głodni jesteśmy :) i mało składników - czyli na przykład po powrocie z wyjazdu do domu. Lodówka pusta, ale zawsze zawsze mam natkę w zamrażalce. Makaron, oliwa i czosnek też zawsze są. Czasem brak parmezanu, ale i bez niego smakuje.
Oczywiście niezbędne jest czerwone wino!
Aha, to spaghetii można też modyfikować dodając np. krewetki.


Składniki:
  • spaghetti
  • oliwa - ok. pół szklanki
  • czosnek - kilka ząbków (u nas zawsze duuużo, co najmniej 5 na dwie osoby)
  • natka pietruszki
  • peperoncino
  • sól, pieprz
  • starty parmezan do posypania
Wykonanie:
  1. Spaghetti gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
  2. Na zimną patelnię wlać oliwę, dodać 3-4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki. Podgrzać.
  3. Wsypać peperoncino, sól, pieprz i podgrzewać na malutkim ogniu, uważając, aby czosnek nie zbrązowiał a oliwa nie zagotowała się. 
  4. Dodać pozostały czosnek, posiekany drobno z natką pietruszki. 
  5. Gdy spaghetti jest al dente (nie może być zbyt miękkie!), odcedzić i przełożyć na patelnię z oliwą. Wymieszać dokładnie i chwilkę potrzymać razem na gazie. 
  6. Przełożyć na talerze. Podawać z parmezanem.
Smacznego!