Na spód można użyć ciasta kruchego lub gotowego ciasta francuskiego. W przypadku ciasta kruchego najlepiej jest, po wyłożeniu go w foremce, ponakłuwać widelcem i podpiec ok. 10 minut.
Składniki :
- cukinia
- cebulka, czosnek
- feta
- świeży tymianek
- śmietana
- jajo
- łyżka mąki
- oliwa
- sól, pieprz
- Cukinię pokroić na plastry, posypać solą, odstawić na 10 minut.
- Cebulkę i czosnek przesmażyć na oliwie, wyłożyć na podpieczony spód.
- Rozkruszyć fetę (tyle, aby pokryć całą powierzchnię).
- Ręcznikiem papierowym wysuszyć cukinie, rozłożyć na tarcie, posypać świeżym tymiankiem.
- Śmietanę wymieszać z jajem, mąką, solą i pieprzem. Wylać na tartę.
- Zapiekać w 180 stopniach do zrumienienia wierzchu.
Ta tarta pyszna jest również na zimno. Ja pokroiłam ją na małe kawałki i podałam jako przystawkę. Razem z nią podałam tartę ze szpinakiem z wcześniejszego przepisu, która także jest dobra na zimno.