Tarta z cukinią i fetą


Na spód można użyć ciasta kruchego lub gotowego ciasta francuskiego. W przypadku ciasta kruchego najlepiej jest, po wyłożeniu go w foremce, ponakłuwać widelcem i podpiec ok. 10 minut.

Składniki :
  • cukinia
  • cebulka, czosnek
  • feta
  • świeży tymianek
  • śmietana
  • jajo
  • łyżka mąki
  • oliwa
  • sól, pieprz
Wykonanie:
  1. Cukinię pokroić na plastry, posypać solą, odstawić na 10 minut.
  2. Cebulkę i czosnek przesmażyć na oliwie, wyłożyć na podpieczony spód. 
  3. Rozkruszyć fetę (tyle, aby pokryć całą powierzchnię).
  4. Ręcznikiem papierowym wysuszyć cukinie, rozłożyć na tarcie, posypać świeżym tymiankiem.
  5. Śmietanę wymieszać z jajem, mąką, solą i pieprzem. Wylać na tartę.
  6. Zapiekać w 180 stopniach do zrumienienia wierzchu.
Smacznego!

Ta tarta pyszna jest również na zimno. Ja pokroiłam ją na małe kawałki i podałam jako przystawkę. Razem z nią podałam tartę ze szpinakiem z wcześniejszego przepisu, która także jest dobra na zimno.