TARTA ze szpinakiem i ricottą


Klasyka

Składniki na ciasto kruche:
  • 200g mąki
  • 100g masła
  • jajo
  • sól
 Farsz:
  • 500g świeżego szpinaku, umytego, porozrywanego na małe części
  • 200g ricotty
  • 3 jaja
  • 100ml śmietany
  • mała cebulka
  • czosnek
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • masło, oliwa

Wykonanie
  1. Mąkę posiekać z masłem, dodać jajo i sól. Zagnieść, wstawić do lodówki.
  2. Ciastem wyłożyć wysmarowaną masłem formę do tarty, ponakłuwać widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Można na cieście położyć papier do pieczenia i wysypać grochem/fasolą, aby zapobiec wybrzuszaniu (ja tego nie robię).
  3. Na patelni rozgrzać masło z oliwą, zrumienić cebulkę. 
  4. Dodać czosnek i szpinak. Doprawić. 
  5. Dusić chwilkę, aż szpinak zrobi się miękki.
  6. Wymieszać ricottę z jajami i śmietaną, posolić. 
  7. Połączyć ze szpinakiem, wyłożyć na podpieczony spód. 
  8. Zapiekać w temperaturze 180 stopni ok. 25 minut (do suchego patyczka). 
  9. Lekko ostudzić przed wyjęciem z formy.
Smacznego!