Klasyka
Składniki na ciasto kruche:
- 200g mąki
- 100g masła
- jajo
- sól
- 500g świeżego szpinaku, umytego, porozrywanego na małe części
- 200g ricotty
- 3 jaja
- 100ml śmietany
- mała cebulka
- czosnek
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- masło, oliwa
Wykonanie:
- Mąkę posiekać z masłem, dodać jajo i sól. Zagnieść, wstawić do lodówki.
- Ciastem wyłożyć wysmarowaną masłem formę do tarty, ponakłuwać widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Można na cieście położyć papier do pieczenia i wysypać grochem/fasolą, aby zapobiec wybrzuszaniu (ja tego nie robię).
- Na patelni rozgrzać masło z oliwą, zrumienić cebulkę.
- Dodać czosnek i szpinak. Doprawić.
- Dusić chwilkę, aż szpinak zrobi się miękki.
- Wymieszać ricottę z jajami i śmietaną, posolić.
- Połączyć ze szpinakiem, wyłożyć na podpieczony spód.
- Zapiekać w temperaturze 180 stopni ok. 25 minut (do suchego patyczka).
- Lekko ostudzić przed wyjęciem z formy.