TORT śmietankowy (tort z bitą śmietaną)



Mamy w domu taką tradycję, że gdy J. wraca z podróży robimy z Ulą dla niego tort - niespodziankę. Ula tak wymyśliła i nie ma żadnych zamian czy wymówek. Tort musi być i już!
Wypróbowałam wcześniej różne przepisy na biszkopt, między innymi taki klasyczny, bez proszku, tylko mąka pszenna, cukier i jaja. Ale ten jest najlepszy i nie może się nie udać :)
(nie wiem, kto jest autorem tego przepisu, dostałam go od Mamy)

Tym razem tort wyszedł naprawdę przepyszny - doskonale miękki, delikatny, niezbyt słodki. Kolejnego dnia był jeszcze lepszy
Rozprawiliśmy się z nim we trójkę w niecałe trzy dni :)
Bardzo polecamy, jest naprawdę prosty do zrobienia i na pewno się uda (a dużą część prac może wykonać samo dziecko :)

Podaję poniżej dwie wersje przełożenia - śmietankowe i śmietankowo-mascarponowe

Składniki na BISZKOPT
  • 20 dkg mąki /w tym 12,5 dkg pszennej i 7,5 dkg ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • tłuszcz i bułka do formy

Wykonanie:
  1. Mąki wymieszać z proszkiem i przesiać.
  2. Posmarować boki formy, dno włożyć papierem do pieczenia. (miałyśmy formę 25cm)
  3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
  4. Oddzielić żółtka od białek, ubić sztywną pianę (to BARDZO WAŻNE, piana musi być naprawdę sztywna)
  5. Pod koniec ubijania dodać po trochu cukier, miksować na małych obrotach
  6. ... następnie wszystkie żółtka jednocześnie, jw.
  7. ... sok z cytryny, jw.
  8. ... i na koniec PO TROCHU mąkę z proszkiem.Odłożyć mikser :)
  9. Lekko lecz dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, najlepiej takim ruchem wybierania z dołu miski.
  10. Wlać ciasto do tortownicy i piec ok. 30-40 minut nie otwierając drzwiczek przez pierwsze 20 minut (po tym czasie sprawdzić czy biszkopt zaczyna się rumienić i ewentualnie odrobinę wzmocnić ogień).
  11. Po ok. 30 min. zrobić 'test suchego patyczka" - gdy wykałaczka włożona w środek biszkoptu jest po wyjęciu sucha to znaczy, że biszkopt jest upieczony. Jeśli nie- piec dalej.
  12. Ładnie zrumieniony biszkopt pozostawić w wyłączonym i otwartym piekarniku przez 10 minut.
  13. Następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić - ja studziłam na kratce, tzn. zdjęłam bok formy, następnie delikatnie zdjęłam dno i biszkopt z papierem na spodzie położyłam na zimnej kratce z piekarnika.
PROPOZYCJE DEKORACJI
WERSJA I - ZE ŚMIETANĄ I ANANASEM
Do przełożenia: litr śmietany do ubijania 30 lub 36% i 5 łyżek cukru pudru
Do nasączenia: sok od ananasa z puszki wymieszany z wodą (może być też lekka herbata, można dodać trochę limoncello).
+ ananas z puszki
+ dekoracje

  1. Ubić śmietanę dodając pod koniec ubijania cukier puder (my ubiłyśmy na dwa razy, najpierw pół litra, potem drugie pół)
  2. Ściąć z tortu cienko wierzchnią warstwę, tak by pozostawiony wierzch był w miarę płaski i równy. 
  3. "Oskrobać' suche boki. I nie zjadać wszystkiego - przyda się do udekorowania boków tortu :)
  4. Tort rozkroić na 3 warstwy. Pamiętam, że gdy byłam mała mistrzem w przecinaniu tortu był mój Tato. Używał w tym celu nitki. Czytałam gdzieś, że teraz stosuje się nić dentystyczną :) My jednak użyłyśmy zwykłego długiego szerokiego noża.
  5. Dolną warstwę nasączyć dokładnie sokiem z ananasa z dodatkiem wody (można oczywiście ananasa pominąć i nasączyć słodką wodą lub słodką herbatką- jednak tu piszę, jak dokładnie my to robiłyśmy).
  6. Rozłożyć kawałki ananasa i nałożyć bitą śmietanę. 
  7. Na to drugą warstwę ciasta, nasączenie, owoce, bita śmietana i ostatnią warstwę, nasączenie, bita śmietana. 
  8. Bitą śmietaną wyłożyć także boki tortu i posypać kruszonką z wysuszonego biszkoptu.
  9. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
  10. Przed podaniem udekorować kwiatuszkami :) lub owocami czy czekoladą.
WERSJA II - Z MASCARPONE I BRZOSKWINIAMI
Do przełożenia: 500ml śmietany do ubijania i 500g mascarpone
Do nasączenia: sok z brzoskwiń z puszki + woda lub lekka herbata (może być zielona) + ew. likier brzoskwiniowy
+ brzoskwinie z puszki

W jednym naczyniu ubić śmietanę, w drugim ubić mascarpone dodając pół szklanki cukru pudru. wymieszać mascarpone ze śmietaną i dalej postępować jw.

W sezonie zamiast owoców z puszki należy oczywiście używać świeżych owoców, np. truskawek lub malin. A na wierzchu można rozłożyć całą sałatkę macedonia, czyli pokrojone wszystkie owoce sezonowe (też tak kiedyś zrobiłyśmy - banany, truskawki, kiwi, brzoskwinie i ananas - przepiękny był ten tort!)


Smacznego!!