KREWETKI z patelni


Najlepsze będą duże krewetki (Tiger) w skorupkach bez głów. Surowe lub podgotowane. W Polsce kupujemy surowe, mrożone, a tu kupiliśmy na targu świeże.
Przed smażeniem krewetki trzeba oczyścić (chyba że są wcześniej oczyszczone). W tym celu należy rozciąć pancerzyk od góry, można to zrobić nożyczkami, i usunąć przewód pokarmowy.
Jeśli krewetki będą przygotowywane na grillu można zrobić masło czosnkowo-pietruszkowe i ponacierać nim krewetki przed grillowaniem wkładając delikatnie masło pod pancerzyk.
My tym razem przygotowaliśmy krewetki najprościej, na patelni.


Składniki:
  • duże krewetki
  • oliwa
  • natka
  • czosnek
  • sól, peperoncino

Wykonanie:
  1. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucić krewetki, dodać plasterki czosnku, posiekaną natkę, posolić, posypać odrobiną peperoncino. 
  2. Dodać łyżeczkę masła, przewrócić na drugą stronę. Ważne, aby nie smażyć zbyt długo.
  3. Najlepiej smakują ze świeżą bagietką i białym winem.
Takie krewetki je się rękami, bo trzeba obierać skorupki, dlatego nie podajemy do nich żadnej sałaty czy pomidorów, do których potrzebny jest widelec. Można za to podać dla każdego miseczkę z wodą i plasterkiem cytryny - do płukania rąk. I koniecznie serwetki! :)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz