Przepis z jednej z moich ulubionych książek "Kuchnia wegetariańska z fantazją", duszone warzywa, z ostrą papryczka i czosnkiem oraz z fetą. Coś, co wegetarianie lubią najbardziej! Ale polecamy wszystkim!
- 4 małe czerwone cebule, pokrojone na ćwiartki
- 1 czerwona papryka, pokrojona na paski
- 1 żółta papryka, pokrojona na paski
- 2 cukinie, pokrojone w plasterki
- 3 łyżki oliwy
- 1 puszka pomidorów, posiekanych
- 1 puszka ciecierzycy
- 1/8 l bulionu warzywnego
- sól
- szczypta cukru
- po 1/2 pęczka mięty i bazylii (listki porwać na małe kawałki)
- 2 strączki małego czerwonego chilli, pokrojone w krążki po uprzednim wypestkowaniu
- 4 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki
- opakowanie fety
Wykonanie:
- Cebule podsmażyć na oliwie, wrzucić papryki i cukinię, smażyć przez 5-10 minut.
- Dodać pomidory i cieciorkę, doprawić solą oraz cukrem, przykryć garnek i dusić na średnim ogniu 10 minut, do czasu, aż warzywa będą al dente (nie dopuścić, aby były zbyt miękkie!).
- Rozgrzać 1 łyżkę oliwy i wrzucić chilli oraz czosnek, podgrzewać 1-2 minuty uważając żeby się nie zrumieniły.
- Zioła porwać na mniejsze kawałki, część odłożyć a resztę domieszać do warzyw. Przemieszać i zostawić na 5 minut pod przykryciem.
- Warzywa przełożyć na talerze, polać oliwą z chilli i czosnkiem, posypać resztą ziół i pokruszoną fetą.
Smacznego!