WARZYWA z cieciorką i fetą




Przepis z jednej z moich ulubionych książek "Kuchnia wegetariańska z fantazją", duszone warzywa, z ostrą papryczka i czosnkiem oraz z fetą. Coś, co wegetarianie lubią najbardziej! Ale polecamy wszystkim!

Składniki:
  • 4 małe czerwone cebule, pokrojone na ćwiartki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona na paski
  • 1 żółta papryka, pokrojona na paski
  • 2 cukinie, pokrojone w plasterki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 puszka pomidorów, posiekanych
  • 1 puszka ciecierzycy 
  • 1/8 l bulionu warzywnego
  • sól
  • szczypta cukru
  • po 1/2 pęczka mięty i bazylii (listki porwać na małe kawałki)
  • 2 strączki małego czerwonego chilli, pokrojone w krążki po uprzednim wypestkowaniu
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki
  • opakowanie fety
Wykonanie:
  1. Cebule podsmażyć na oliwie, wrzucić papryki i cukinię, smażyć przez 5-10 minut. 
  2. Dodać pomidory i cieciorkę, doprawić solą oraz cukrem, przykryć garnek i dusić na średnim ogniu 10 minut, do czasu, aż warzywa będą al dente (nie dopuścić, aby były zbyt miękkie!).
  3. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy i wrzucić chilli oraz czosnek, podgrzewać 1-2 minuty uważając żeby się nie zrumieniły. 
  4. Zioła porwać na mniejsze kawałki, część odłożyć a resztę domieszać do warzyw. Przemieszać i zostawić na 5 minut pod przykryciem.
  5. Warzywa przełożyć na talerze, polać oliwą z chilli i czosnkiem, posypać resztą ziół i pokruszoną fetą.
Smacznego!