Zupa - krem z fenkuła z wędzonym łososiem i czerwonym pieprzem


Bardzo polubiliśmy koper włoski. W Polsce znaliśmy, ale nigdy nie używaliśmy. Tutaj to bardzo popularne warzywo. Je się je zarówno na surowo, jako przystawkę przed obiadem, jak i w wielu daniach na ciepło. My robiliśmy już, poza kremem, fenkuły duszone z marchewką, risotto z fenkułem, makaron z fenkułem. W planach jeszcze fenkuł z rybą. Bardzo polecam ten krem. Jest delikatny, ale dodatek wędzonego łososia oraz słodkiego czerwonego pieprzu bardzo fajnie podbija jego smak!


Składniki na 2 porcje:
  • 1 fenkuł
  • 1 mała cebula
  • 1 mały ziemniak
  • wywar warzywny lub rosół
  • do dekoracji: wędzony łosoś, ziarenka suszonego czerwonego pieprzu i koperek z fenkułu
Wykonanie:
  1. Obrać i pokroić warzywa. 
  2. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać ziemniaka i fenkuła. Chwilę podsmażyć razem. 
  3. Zalać wywarem i gotować do miękkości składników. 
  4. Zmiksować, udekorować łososiem i koperkiem.
  5. Można polać na talerzu nowa oliwą z oliwek i posypać świeżym pieprzem.
Smacznego!