BUCATINI z radicchio i mascarpone


Przepis z włoskiego bloga. Wypróbowaliśmy i nam smakowało. Bardzo ciekawe połączenie smaków.

Składniki:
makaron bucatini (spaghetti z otworkiem w środku, buca to dziura)
sałata radicchio
gorgonzola dolce
mascarpone
orzeszki piniowe
szalotka
oliwa z oliwek
sól i pieprz

Gotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu
Na oliwie podsmażyć szalotkę i pokrojoną drobno kapustę. Dolać wino, odparować. Dodać pokrojoną w kostkę gorgonzolę, mascarpone, orzeszki piniowe, popieprzyć, posolić. Gotować na małym ogniu do czasu, aż sery dobrze się rozpuszczą. Dodać do sosu troszkę wody z gotowania makaronu. Dodać ugotowany makaron, dokładnie wymieszać. Wykładać na talerze. Można udekorować szczypiorkiem, jeśli akurat macie (ja nie miałam :)
Smacznego!

A tak wygląda radicchio (to, którego użyłam do tego dania, bo są różne odmiany).