Czarne spaghetti z sosem tuńczykowym



Przepis do wykorzystania drugiej połowy opakowania czarnego makaronu.
Bardzo, bardzo smaczne danie :)

Proporcje dla 2 osób:
250 g czarnego spaghetti farbowanego seppią
ząbek czosnku
garść natki pietruszki
łodyga selera naciowego
3 łyżki oliwy z oliwek
puszka pomidorów pelati
160 g tuńczyka w oliwie
sól

Pokroić razem czosnek, pietruszkę i selera (można to zrobić nożem do ziół, tzw. mezzaluną).
Podsmażyć na oliwie, dodać pomidory oraz sól i gotować razem ok. 10-12 minut, mieszając co jakiś czas.
W tym czasie ugotować makaron al dente!
Tuńczyka odsączyć, pokroić drobniutko i dodać do sosu. Gotować jeszcze minutkę. Makaron odcedzić (odlewając wcześniej pół szklanki wody), dodać do sosu, wlać wodę z gotowania i dokładnie wymieszać na patelni (na zdjęciu jest niewymieszane, bo tak lepiej wyglądało :) Podawać i zajadać zachwycając się smakiem i niecodziennością tak prostej potrawy!
Smacznego!


dopisek późniejszy: ostatnio zamiast selera dodałam dymkę, a także kapary, oliwki i zielony pieprz - spróbujcie i tej wersji!