FENKUŁ zapiekany z suszonymi pomidorami, kaprami i mozzarellą


Przepis z programu "Prova del cuoco".
Danie jest bardzo wyraziste w smaku (połączenia fenkuła z suszonymi pomidorami, kaparami i acciughe), ciekawe i banalnie proste w przygotowaniu (można je przygotować z wyprzedzeniem potem tylko zapiec).
Robiłam już wiele razy jako kolację dla nas lub przystawkę dla gości i bardzo Wam polecam!


Składniki:
  • 2 fenkuły
  • 1 mozzarella
  • 30g kaparów
  • 10 suszonych pomidorów
  • 2-3 filety anchois
  • uprażone nasiona sezamu
  • bułka tarta
  • oliwa
Wykonanie:
  1. Fenkuły umyć, nie odcinać góry tylko przekroić na pół wzdłuż.
  2. Włożyć do garnka z zimną wodą, dodać łyżkę mąki, łyżeczkę oliwy, sól. 
  3. Zagotować i gotować ok. 10 minut pod przykrywką.
  4. Wyjąć z wody, osuszyć ręcznikiem.
  5. Wyciąć środki (tak, aby powstało miejsce na farsz)
  6. Posiekać je razem z mozzarellą, kaparami, pomidorami i anchois. 
  7. Fenkuły ułożyć w naoliwionym naczyniu do zapiekania, napełnić farszem, posypać bułką tartą, nasionami sezamu, skropić oliwą. 
  8. Zapiekać ok. 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz