Przyznaję, takie danie robiłam po raz pierwszy. Od dawna chciałam wypróbować inny, włoski - a jakże bo z makaronem :) sposób na przyrządzenie dyni. Danie wyszło smaczne, choć raczej łagodne.Pod koniec przygotowywania można na patelnię dorzucić tartego sera.
Składniki:
- makaron, np. motylki, penne
- dynia pokrojona na drobną kosteczkę
- szalotka pokrojona cieniutko
- gałązka rozmarynu
- pół opakowania ricotty
- łyżka mleka
- masło, oliwa
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- Makaron gotować al dente.
- Na oliwie zeszklić cebulkę, dodać dynię, łyżkę masła,wrzucić rozmaryn, doprawić, podlać wodą i dusić do miękkości.
- Ricottę wymieszać z łyżką mleka na krem.
- Gdy dynia będzie miękka wyjąć z patelni rozmaryn, rozdrobnić widelcem na pulpę.
- Makaron odcedzić odlawszy wcześniej pół szklanki wody.
- Na patelnię z dynią wrzucić makaron, dodać ricottę i wodę z gotowania. Wymieszać do uzyskania kremowego sosu.
- Spróbować i ew. doprawić (ja dodałam trochę startego na tarce sera asagio i parmezanu).