NALEŚNIKI na słono (3 wersje)


To tak banalne przepisy, że zastanawiałam się, czy je publikować. Ale... może chociaż Was zainspirują, gdy nie będziecie mieli pomysłu na obiad czy kolację :)

Ciasto naleśnikowe
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oleju 
  • sól
  • ew. świeże zioła
Wykonanie:
  1. Mieszam składniki mikserem, odstawiam na pół godziny.
  2. Dodaję świeże zioła (tym razem tymianek i szczypiorek).
  3. Dolewam trochę wody lub mleka jeśli ciasto okazuje się zbyt gęste, mieszam dokładnie. 
  4. Przed smażeniem pierwszego naleśnika na rozgrzaną patelnię wlewam łyżkę oliwy. Przy następnych naleśnikach albo smażę je same, albo smaruję patelnię masłem (to zależy od tego, jaką patelnią dysponuję). Moje naleśniki są bardzo cienkie.


Nadzienie I - szpinak


  • świeży lub mrożony szpinak
  • oliwa
  • ząbek czosnku
  • serek ricotta
  • jajo
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
  1. Na patelni zmiękczam na oliwie świeży szpinak/ mrożony odparowuję
  2. Dodaję pozostałe składniki i dokładnie mieszam
  3. Nakładam nadzienie na naleśniki i zawijam w rulonik.
  4. Podgrzewam na patelni, aby ładnie się zrumieniły i zrobiły chrupkie. 
  5. Podaję z gorącym sosem pomidorowym.


Nadzienie II - pieczarki (i kurczak)


  • kawałki kurczaka
  • cebulka
  • pieczarki
  • ser żółty 
  • oliwa (lub masło)
  • sól, pieprz
  1. Na oliwie podsmażam cebulkę i pokrojone w małe kawałeczki pieczarki + natka, sól, pieprz.
  2. Kawałki kurczaka  obtaczam w przyprawie do gyrosa (najlepiej np. godzinkę wcześniej) , smażę na patelni.
  3. Na naleśniku układam pieczarki, kurczaka i plasterki żółtego sera i składam w chusteczkę (jak na zdjęciu)
  4. Układam w posmarowanym masłem naczyniu do zapiekania, posypuję parmezanem, nakładam kleks śmietany i zapiekam ok. 15 minut (można też posypać tartym żółtym serem, ale ja takich nie lubię) . 
  5. Te naleśniki podawałam z kwaśną śmietaną.

Nadzienie III - warzywa
Może przynajmniej tym nadzieniem Was zaskoczę. Na pierwszy rzut oka może wydawać się... dziwne, ale naprawdę jest bardzo smaczne. Spróbujcie!
  • poszarpana na kawałki sałata masłowa
  • plastry pomidora
  • plasterki cebuli/ dymki
  • plastry sera żółtego
  • keczup
  • sól, pieprz

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Robisz zwykłe ciasto naleśnikowe i tyle:)

      Usuń
  2. Witam. Można zamiast kurczaka dać jakieś inne mięsa i czy wtedy nadal będzie dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno można zastąpić białym mięsem, które się szybko usmaży - np. mięsem indyka. Może spróbuj z kawałkami schabu - też powinno się szybko usmażyć. Natomiast nie pasuje mi tu żadne mięso czerwone.

      Usuń
  3. Jak długo robi się takie naleśniki?

    OdpowiedzUsuń