PEPERONATA



Peperonata to tzw. contorno, czyli dodatek do dań, popularny tu w Toskanii. Są to po prostu duszone z cebulką papryki. Bardzo smaczne, lekkie, aromatyczne danie. Spróbujcie:

Składniki

  • 1 papryka czerwona i 1 żółta
  • 1 cebula
  • kilka listków bazylii
  • szklanka passaty pomidorowej
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
Wykonanie:
  1. Papryki kroimy na kawałki mniej więcej wielkości średnich listków bazylii.
  2. Cebulę kroimy na średnie kawałki.
  3. Rozgrzewany na patelni oliwę, dodajemy cebulę i złocimy na średnim ogniu.
  4. Dorzucamy papryki, podsmażamy razem, dokładnie wszystko mieszając.
  5. Wlewamy passatę, dodajemy listki bazylii i przyprawy.
  6. Przykrywamy patelnię i dusimy na malutkim ogniu ok. 20 minut nie podnosząc pokrywki - nie wypuszczamy wtedy tworzącej się pary, w której warzywa szybciej się duszą.
I gotowe. Można tę peperonatę podawać samą lub z makaronem, na pizzy, posypaną parmezanem...

Smacznego!