Risotto z KWIATAMI CUKINII



Przepis z mojej nowej włoskiej książeczki kulinarnej Riso e altri cereali (Ryż i inne zboża).

250g ryżu do risotto (użyłam carnoli)
150 g kwiatów cukinii
mała cebulka
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki tartego ser grana padano (oczywiście może być parmezan :)
3/4 litra wywaru warzywnego
 1/2 torebki szafranu (można pominąć, jeśli się nie ma, ale jeśli się ma- warto dodać)
40g masła
garść natki pietruszki

Z kwiatów cukinii usunąć pręcik i nóżki, delikatnie umyć, osuszyć, posiekać.
Zagotować wywar.
Drobno posiekaną cebulkę podsmażyć na połowie masła (nie zezłacać). Dodać kwiaty cukinii, zamieszać razem chwilkę po czym dodać ryż. Mieszać do czasu, aż ziarenka staną się przezroczyste. Wlać wino, odparować. Dodać szafran rozpuszczony w małej ilości wywaru i zamieszać. Wlewać po małej chochelce gorący wywar, poczekać do wchłonięcia i wlewać następną porcję. Mieszać nie dopuszczając do przypalenia. Gdy ryż będzie al dente dodać posiekaną natkę pietruszki i jeszcze raz zalać wywarem. Gdy ryż będzie już odpowiednio miękki zdjąć z ognia, dodać pozostałe masło, ser, zamieszać i zostawić pod przykryciem na 5 minut. Podawać.
Smacznego!