Sałata z pieczonymi BURAKAMI i serem kozim


Coś dla fanów buraków.
Ja do nich nie należę, ale takie pieczone z sałatą jakoś wyjątkowo mi smakują. Jadłam kiedyś podobną sałatkę w restauracji i od tamtej pory odtwarzałam ją kilka razy w różnych wersjach. Dziś proponuję Wam taką:
mieszanka sałat (lub młody szpinak lub rukola)
1 burak
rolada z koziego sera
pomarańcza
orzechy włoskie
suszona żurawina
parmezan w kawałku

Na sos:
4 łyżki oliwy
łyżka octu winnego
2 łyżeczki płynnego miodu
łyżeczka musztardy (francuskiej lub Dijon)
sól, pieprz
Wymieszać dokładnie składniki sosu - proponuję je wstrząsnąć w zamkniętym słoiczku.

Buraka obrać, pokroić na małe kawałki.
Ułożyć w foremce do pieczenia, skropić oliwą, ocet winnym i miodem.
Zapiekać do miękkości (ok. 25 minut)

Orzechy podprażyć na suchej patelni.

Na talerzu rozłożyć: sałaty, pomarańczę, plasterki lub kostki sera, posypać buraczkami, żurawinami, orzechami i płatkami parmezanu. Zalać sosem, posypać świeżo zmielonym pieporzem i podawać. Można tez dorzucić chlebowe grzaneczki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz