Sycylijska CAPONATA z bakłażanów



Caponatę poznaliśmy podczas wakacji na Sycylii. Zachwyciliśmy się nią od pierwszego razu. Przede wszystkim z powodu niezwykłego połączenia smaków - kwaśnych i słodkich. Po powrocie do domu próbowałam odtworzyć tamten sycylijski smak. Przepisów na caponatę jest w sieci sporo i często znacznie różnią się od siebie. Poniżej podaję Wam mój wypróbowany przepis, w tej wersji smakował nam najbardziej. Z mojego doświadczenia wynika też, że w tym przepisie szczególnie ważna jest jakość bakłażanów, muszą być młode, świeże i jędrne :)

Składniki:
  • 2 bakłażany (raczej niewielkie)
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • pół puszki pomidorów pelati w kawałkach lub kilka łyżek pulpy pomidorowej
  • garść kaparów
  • garść zielonych oliwek
  • garstka rodzynek (zaparzonych i osączonych)
  • garstka podprażonych orzeszków piniowych (niekoniecznie)
  • ocet z białego wina (ok. 3 łyżki)
  • oliwa
  • sól, cukier
Wykonanie:
  1. Bakłażany umyć, pokroić w kostkę mniej więcej 1-centymetrową. Ułożyć w durszlaku, posypać solą gruboziarnistą, przykryć talerzykiem i docisnąć czymś ciężkim (np. szklanką wypełnioną wodą). Zostawić na co najmniej godzinę.  
  2. Rodzynki namoczyć, kapary, jeśli są z soli- opłukać, oliwki pokroić na plasterki, cebulę i selera pokroić w kostkę.
  3. Zagotować szklankę wody, wrzucić do niej selera, kapary i oliwki. Gotować 10 minut, wywar zachować.
  4. Bakłażany usmażyć na oliwie. Przełożyć na talerz.
  5. Na patelnię wlać oliwę, zeszklić pokrojoną drobno cebulę.
  6. Dodać ugotowane warzywa, poddusić 5 minut mieszając co jakiś czas. 
  7. Wlać ocet winny, gotować, aż wyparuje. 
  8. Dodać pomidory, rodzynki, ew. orzeszki. Doprawić solą i cukrem. Wlać wywar z warzyw. Dusić 10 minut.
  9. Dodać bakłażany, dusić razem jeszcze chwilę (do miękkości wszystkich składników). Doprawić w razie potrzeby.
  10. Zostawić do ostygnięcia - caponatę podaje się w temperaturze pokojowej.
Dobrze smakuje w towarzystwie polskiego wiejskiego chleba :)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz