Bardzo pyszna tarta, robię ją od wielu lat. Próbowałam różnych wersji, m.in. z serami pleśniowymi, ale ta najprostsza smakuje nam najbardziej.
Składniki na ciasto kruche:
- 200g mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- sól
- zimna woda
Nadzienie:
- 4-5 porów sałatkowych
- 100 ml śmietany
- 2 jaja
- starty ser żółty/ parmezan
- oliwa, masło
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa i pół łyżeczki curry
- Zagnieść kruche ciasto, wyłożyć formę do tarty, włożyć na godzinę do lodówki.
- Pory pokroić na dość drobne kawałki, podsmażyć na maśle z łyżką oliwy, doprawić, podlać wodą i poddusić do miękkości.
- Ciasto wyjąć z lodówki, ponakłuwać widelcem i upiec do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (ok. 10 minut).
- W miseczce roztrzepać jajka, wmieszać śmietanę, sery, doprawić solą, pieprzem i curry- nada on masie ładny żółty kolor.
- Pory wyłożyć na upieczony spód, zalać masą
- Zapiekać do zrumienienia (ok. 30 minut).