ZAPIEKANKA makaronowa z brokułami



Ot, prosta i szybka zapiekanka. Ale naprawdę smaczna..

Składniki:
  • makaron penne
  • brokuł
  • cebulka i mały por
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • szklanka mleka
  • ser o wyraźnym smaku (np. cheddar, asiago)
  • ser tarty parmezan
  • do posypania garść tartego ementalera wymieszanego z bułką tartą.
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • jeśli lubicie można tez dodać 2 anchois z oleju 
Wykonanie:

  1. Makaron penne ugotować al dente (3 minuty krócej niż czas podany na opakowaniu).
  2. Brokuła ugotować na parze. Lub dorzucić do makaronu i gotować razem - też tak można :)
  3. Na. oliwie zeszklić cebulkę i pora (i ew. anchois), dodać łyżkę wody, poddusić, doprawić solą, pieprzem, gałką.
  4. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę, rozmieszać, dodać zimne mleko, mieszać do zgęstnienia, można dolać więcej mleka w razie potrzeby. 
  5. Dodać sery, doprawić. 
  6. Do foremki nałożyć makaron i warzywa, zamieszać, zalać sosem serowym, posypać ementalerem z bułką, zapiekać.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Dzis szukalam szybkiej zapiekanki na kolacje i trafilam na ten przepis. Jest pyszna! Z uwagi na to, ze mieszkam w Niemczech i na dodatek nie znam sie na serach, uzylam jedynego sera, jaki podejrzewalam o bycie parmezanem (Parmigiano Reggiano) :). W kazdym razie smakowalo wybornie. Zamierzam czesciej odwiedzac te strone. Ela.

    OdpowiedzUsuń
  2. Parmigiano Reggiano to parmezan idealny! I jedyny prawdziwy :)) Cieszę się, że smakowało i fajnie, że swoim komentarzem przyomniałaś mi te zapiekankę. Nie robiłam juz chyba z rok, a teraz pora na nią. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń