Ot, prosta i szybka zapiekanka. Ale naprawdę smaczna..
Składniki:
- makaron penne
- brokuł
- cebulka i mały por
- łyżka masła
- łyżka mąki
- szklanka mleka
- ser o wyraźnym smaku (np. cheddar, asiago)
- ser tarty parmezan
- do posypania garść tartego ementalera wymieszanego z bułką tartą.
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- jeśli lubicie można tez dodać 2 anchois z oleju
- Makaron penne ugotować al dente (3 minuty krócej niż czas podany na opakowaniu).
- Brokuła ugotować na parze. Lub dorzucić do makaronu i gotować razem - też tak można :)
- Na. oliwie zeszklić cebulkę i pora (i ew. anchois), dodać łyżkę wody, poddusić, doprawić solą, pieprzem, gałką.
- Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę, rozmieszać, dodać zimne mleko, mieszać do zgęstnienia, można dolać więcej mleka w razie potrzeby.
- Dodać sery, doprawić.
- Do foremki nałożyć makaron i warzywa, zamieszać, zalać sosem serowym, posypać ementalerem z bułką, zapiekać.