Przepis na tę zupę znalazłam dość dawno na portalu "Kwestia smaku" i od tej pory robiłam ją kilka razy - ma bardzo ciekawy smak. Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
- mała cebulka
- marchewka
- 2 ziemniaki
- 2 garści różyczek kalafiora
- 8 listków świeżej szałwii
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy
- oraz śmietana i ser z niebieską pleśnią (np, gorgonzola piccante)
- masło, oliwa
- W garnku roztopić łyżkę masła z łyżką oliwy.
- Wrzucić cebulkę, ziemniaki i marchewkę, posolić, dusić 4 minuty na małym ogniu.
- Wlać wodę, zagotować.
- Dodać sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i 8 listków świeżej szałwii. Gotować 4 minuty.
- Dodać 2 garści różyczek kalafiora i ew. wodę tak, aby przykryła warzywa. Gotować do miękkości (lepiej sprawdzać, aby nie rozgotować).
- Zdjąć z ognia.
- W kubeczku rozprowadzić śmietanę, ser i kilka łyżek zupy.
- Wlać do garnka, ew. doprawić.
- Rozlać na talerze, polać oliwą i podawać.