.
Święta bez sernika? Dalibyśmy radę, ale…
Jak wiecie, nie mamy tu sera białego. Mamy za
to ricottę, mozzarellę, stracchino, … i inne serki w białym kolorze. Próbowaliśmy różnych wyrobów, i takich z
supermarketów, i takich kupowanych bezpośrednio w factorii (świeże sery, robione tego samego dnia). Ale żadne z nich nie były nawet zbliżone do naszego starego,
kochanego twarogu…
No cóż, na święta był więc sernik z… serka Philadelphia. Wyszedł bardzo smaczny, choć oczywiście prawdziwego sernika nie przypominał :)
Składniki na spód:
- 250g ciasteczek digestive
- 150g masła
Składniki na masę:
- 500 – 600 g serka Philadelphia
- 2 jaja+1 żółtko
- 100g cukru
- cukier waniliowy
- sok z 1/2 cytryny
- 20g mąki kukurydzianej
- szczypta soli
- 100ml świeżej śmietany
Wykonanie:
- Masło rozpuścić, ostudzić.
- Ciasteczka zmiksować, dodać rozpuszczone masło. Wymieszać dokładnie.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć masę ciasteczkową, dokładnie podociskać i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
- Wyjąć, upiec w 180 stopniach (ok. 15 minut).
- Jaja roztrzepać, wymieszać z cukrem (mikserem).
- Dodawać małymi porcjami ser i mieszać dalej.
- Dodać sok z cytryn, mąkę kukurydzianą, sól i na koniec śmietanę.
- Wylać masę na podpieczony spód.
- Piec 30 minut w 180 stopniach, potem zmniejszyć do 160 i piec jeszcze 30-40 minut (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika).
- Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do ostudzenia.
Do tego sernika można podać np. mus truskawkowy, polewę czekoladową lub krem waniliowy.
W przepisie na opakowaniu była propozycja, aby zmiksować 200ml kwaśnej śmietany z 2 łyżkami cukru pudru i cukrem waniliowym. Wyłożyć na ostudzony sernik i włożyć do lodówki.
Ja następnym razem pogrzeję pokrojone truskawki z cukrem i odrobiną wody i taką ciepłą masą poleję sernik.
Można też sernik po prostu posmarować konfiturą, np. z owoców leśnych lub pomarańczową.
Nasz świąteczny sernik polałam sosem waniliowym, wyszedł mi trochę gęsty, przypominał nawet budyń, ale był pyszny (choć mało efektownie wyszedł na zdjęciu :)
Sos waniliowy
- 3 żółtka
- 200ml śmietany UHT lub świeżej 30%
- 100m mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- laska wanilii (niestety, nie miałam, użyłam cukru z prawdziwą wanilią firmy Kotany)
Wykonanie:
- W garnuszku podgrzewałam śmietankę z mlekiem i cukrem waniliowym (oczywiście powinna być laska wanilii - czyli przekrawamy ją na pół, zeskrobujemy do garnuszka ziarenka i wrzucamy laskę).
- W czasie, gdy się gotowało ubiłam w miseczce żółtka z cukrem.
- Z garnuszka wyjęłam laskę wanilii i wlałam powoli płyn do miseczki z żółtkami. Cały czas ubijałam trzepaczką.
- Wlałam całość z powrotem do garnuszka i gotowałam na malutkim ogniu do zgęstnienia.
- Jeśli sos wydaje się zbyt rzadki można dodać łyżeczkę mąki kukurydzianej (mi się wydawał i dodałam, a potem był zbyt gęsty - ale to już kwestia własnego odczucia i preferencji)
Smacznego!
Ps.
Ja następnym razem pomieszam Philadelphię z ricottą (i wtedy już bez śmietany)- dam oczywiście znać, jaki był efekt:)