Pappardelle z karczochami


Prosty przepis na makaron z karczochami (rozkręcam się, szkoda, że dopiero teraz, bo już niedługo kończy się sezon na karczochy). 
Do tego dania użyłam kupionego świeżego pappardelle - tzw. pasta fresca (wrzuca się je do wody na 1 minutę i gotowe), ale może być zwykłe pappardelle jajeczne. Oczywiście, można też zrobić samemu w domu, to nie jest trudne:)

Składniki (na 2 porcje):

  • 3 karczochy
  • 1 łodyga selera naciowego
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • sok z cytryny
  • białe wino
  • sól, pieprz
  • parmezan do posypania
Wykonanie:

  1. Karczochy obrać, przekroić na 4 części, ugotować al dente w słonej wodzie z dodatkiem soku z połówki cytryny (ok. 15 minut).
  2. Na maśle podsmażyć pokrojonego w plasterki selera z czosnkiem. 
  3. Wrzucić ugotowane karczochy i dusić chwilkę razem. 
  4. Podlać winem, doprawić pieprzem i solą, odparować. 
  5. Dodać ugotowany makaron, wymieszać. 
  6. Wykładać na talerze i posypać parmezanem.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz