Prosty przepis na makaron z karczochami (rozkręcam się, szkoda, że dopiero teraz, bo już niedługo kończy się sezon na karczochy).
Do tego dania użyłam kupionego świeżego pappardelle - tzw. pasta fresca (wrzuca się je do wody na 1 minutę i gotowe), ale może być zwykłe pappardelle jajeczne. Oczywiście, można też zrobić samemu w domu, to nie jest trudne:)
Składniki (na 2 porcje):
- 3 karczochy
- 1 łodyga selera naciowego
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- sok z cytryny
- białe wino
- sól, pieprz
- parmezan do posypania
- Karczochy obrać, przekroić na 4 części, ugotować al dente w słonej wodzie z dodatkiem soku z połówki cytryny (ok. 15 minut).
- Na maśle podsmażyć pokrojonego w plasterki selera z czosnkiem.
- Wrzucić ugotowane karczochy i dusić chwilkę razem.
- Podlać winem, doprawić pieprzem i solą, odparować.
- Dodać ugotowany makaron, wymieszać.
- Wykładać na talerze i posypać parmezanem.