Pasta z bakłażanów


Taka pastę robiłam w Polsce wielokrotnie, najczęściej przy okazji przygotowywania "talerza arabskiego" (na którym był też hummus, pasta z soczewicy, oliwki, warzywa, dolmy, itd, i oczywiście chlebki pita).
Ale można też zrobić tak po prostu, jako pastę do chleba. Szybka, pyszna przystawka. Polecam!

Składniki:
  • 2 małe bakłażany
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • natka pietruszki i/lub kolendra
  • sól, pieprz
  • pasta tahin- 1 łyżeczka (jeśli nie macie, można pominąć)
  • ziarna sezamu do posypania
Wykonanie:
  1. Bakłażany myjemy, kroimy na pół wzdłuż, solimy i odstawiamy na godzinę.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  3. Bakłażany opłukujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy na posmarowanej oliwą blasze stroną przekrojoną do dołu. Pieczemy do miękkości.
  4. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
  5. Obieramy ze skórki.
  6. Siekamy drobniutko (lub rozdrabniamy widelcem lub blenderem).
  7. Dodajemy wyciśnięty czosnek, sok z cytryny, posiekaną zieleninę, sól, pieprz i oliwę.
  8. Schładzamy.
  9. Wykładamy do miseczki, robimy wgłębienie - wlewamy w nie oliwę, dekorujemy zielonym i posypujemy sezamem.
Smacznego!