Risotto ze szparagami

Sezon szparagów czas rozpocząć! ! !

To pierwszy przepis, ale będzie ich sporo, bo szparagi uwielbiamy! Najczęściej sezon zaczynam od risotto i tak też było w tym roku. Bardzo gorąco polecam!



Składniki:
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 szalotka lub dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • ryż do risotto (4 garści)
  • bulion warzywny
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany
  • natka pietruszki, świeża bazylia - po garści
  • sól, pieprz
  • parmezan
Wykonanie:
  1. Zaczynamy od przygotowania szparagów: myjemy, odłamujemy końce, grubsze szparagi obieramy, odcinamy główki (i odstawiamy na bok). Łodygi kroimy na kawałki 1-cm.
  2. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną szalotkę, łodygi szparagów i ryż, mieszamy i czekamy aż ziarenka ryży staną się przezroczyste. 
  3. Wlewamy chochelkę gorącego bulionu i gotujemy na małym ogniu do wchłonięcia, potem wlewamy kolejną chochelkę i powtarzamy do czasu, aż ryż będzie tylko lekko twardy. 
  4. Wrzucamy główki szparagów i gotujemy jeszcze ok. 10 minut, cały czas uzupełniając bulion w zależności od potrzeb. 
  5. Wyłączamy gaz, dodajemy posiekane zioła, masło, śmietanę i parmezan. 
  6. Przykrywamy i zostawiamy na 5 minut. 
  7. Próbujemy, ew. doprawiamy solą i pieprzem. 
  8. Podajemy. Można dodatkowo rozłożyć na talerzu kawałki pomidorów lub pomidorki koktajlowe.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz