Tarta z kwiatami cukinii (lub dynii)


Jak dla mnie klasyk. Robię tę tartę bardzo często (odkąd zamieszkałam w Toskanii, oczywiście :)
Używam do niej gotowego ciasta francuskiego, w COOPie jest bardzo smaczne (i nie zawiera oleju palmowego!). Tarta jest lekka, delikatna, bardzo smaczna. I oczywiście prościutka w wykonaniu. Świetna z sałatą i białym winem.
Spróbujcie koniecznie wszystkich moich przepisów z kwiatami cukinii, wszystkie bardzo polecam :) klik

Składniki:
  • gotowe ciasto francuskie 
  • 3 młode cukinie + kwiaty cukinii do dekoracji
  • 1 cebulka dymka lub szalotka
  • śmietana UHT 200ml
  • jajo
  • 4 łyżki tartego sera pecorino, 
  • sól, pieprz 
  • oliwa extravergine
Wykonanie:
  • Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulkę i pokrojone w plasterki cukinie, podsmażyć, wlać łyżkę wody i poddusić razem ok. 5 minut.Ostudzić, ew. odlać wodę, doprawić.
  • Roztrzepać dokładnie śmietanę z jajem, serem (3 łyżki) i przyprawami
  • W formie do tarty wyłożyć ciasto, rozłożyć cukinie z cebulką, zalać masą śmietanową, rozłożyć kwiaty cukinii. 
  • Posypać tartym pecorino i zapiekać w 180 stopniach do zrumienienia. 
  • Wyjąć, zostawić chwilę do przestudzenia i podawać.
Smacznego!