Kwiaty AKACJI smażone na słodko



Składniki (troszkę na oko, chodzi o konsystencję cista naleśnikowego):
  • Kwiaty akacji - całe gałązki z kwiatami i łodyżką, tylko całkowicie rozwinięte kwiaty
  • 200 ml mleka
  • szklanka mąki
  • 1 jajo
  • 2 łyżki cukru
  • troszkę cukru waniliowego
  • troszkę startej skórki z cytryny (niepryskanej, może być też skórka z pomarańczy)
  • olej do smażenia (ja użyłam arachidowego ze słonecznikowym)
  • ew. woda gazowana
Wykonanie:
  1. Kwiaty akacji włożyć do wody i zostawić na godzinę. Wyjąc, opłukać, osuszyć.
  2. Składniki ciasta zmiksować. Jeśli jest zbyt geste dodać wodę gazowaną. Ciasto nie może być jednak zbyt rzadkie, bo wtedy nie będzie się trzymało kwiatów.
  3. Zanurzać kwiaty w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju.
  4. Wyjmować na talerze, ew. posypać cukrem pudrem i zajadać, zostawiając zieloną łodyżkę.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz