Muszle zapiekane ze szpinakiem i ricottą



Przepisów na tę potrawę jest sporo, w różnych wersjach nadzienia i sosu. Ta, która Wam proponuję jest, moim zdaniem, wyjątkowo smaczna dzięki przyprawom dodanym do sosu pomidorowego. Robiłam ją już wiele razy i zawsze wszystkim bardzo smakowała. Przepis znalazłam dawno temu na forum Galeria Potraw. Wypróbujcie koniecznie, gorąco polecam!


Składniki:
  • muszle conchiglioni
  • opakowanie mozzarelli
  • parmezan tarty

       na nadzienie:
  • szpinak świeży lub mrożony
  • opakowanie ricotty
  • 75g startego parmezanu
  • jajko
  • ząbek czosnku (lub 2 ząbki :)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

       na sos:
  • cebulka i czosnek
  • pulpa pomidorowa
  • koncentrat pomidorowy (1 łyżka)
  • + przyprawy roztłuczone w moździerzu: goździki, kminek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, cukier
Wykonanie:
  1. Ugotować sos pomidorowy (oliwa+drobno posiekana cebulka+czosnek, +pulpa pomidorowa), wyłączyć. 
  2. Dodać sos sojowy, ocet balsamiczny, listki bazylii.
  3. Szpinak rozmrozić/ lub świeży umyć i pokroić, poddusić na oliwie z masłem, odparować (ew. odcisnąć na sitku), ostudzić. (jeśli używacie młodego szpinaku wystarczy go przelać wrzątkiem na sitku.
  4. Dodać ricottę, parmezan, jajo, czosnek i przyprawy. Dokładnie rozmieszać.
  5. Muszle ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy (al dente, albo nawet jeszcze troszkę twardsze :) odcedzić i przelać zimna wodą, można nawet dodać lód- chodzi o to, by przerwać proces gotowania.
  6. Mozzarellę pokroić w drobne kawałki (będzie potem łatwiej kroić).
  7. Muszle napełniać szpinakiem i układać w naczyniu do zapiekania.
  8. Zalać sosem pomidorowym, na wierzchu rozłożyć kawałki mozzarelli, posypać parmezanem. 
  9. Zapiekać ok. 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz