Omlet ze szpinakiem na śniadanie


Najprościej, najlepiej

Składniki na 1 omlet:
  • 2 jaja
  • 2 łyżki mleka
  • płaska łyżka parmezanu
  • garść szpinaku
  • dymka
  • masło
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Na patelnię wrzuciłam masło, pokrojoną cebulkę i szpinak (większe listki trzeba porozrywać na mniejsze kawałki).
  2. Podgrzewałam na małym ogniu aż szpinak zrobił się miękki, doprawiłam solą i pieprzem.
  3. W misce roztrzepałam jajka z 2 łyżkami mleka, łyżka parmezanu i solą.
  4. Masą jajeczną zalałam szpinak, zwiększyłam ogień do maksimum, a potem przestawiłam na mały gaz.
  5. Gdy masa była ścięta złożyłam omlet na pół i jeszcze chwilkę podsmażyłam z drugiej strony.
  6. Podałam omlet posypany szczypiorkiem i młoda natką (oczywiście przydałyby się pomidorki, ale dzieci zużyły je poprzedniego dnia do przygotowywanej przez siebie "zupy" :)

Smacznego!


A tu jeszcze zdjęcie omletu, który przygotowywał u nas na śniadanie Tomek P.
Omlet podobno przepyszny: z podsmażoną cebulką i szynką :)



1 komentarz:

  1. Bardzo apetycznie wygląda. Wydaje mi się, że danie niezbyt skomplikowane. Z moimi umiejętnościami kulinarnymi:) powinnam podołać zadaniu. Pozdrawiam kuzynka Kasia P. :)
    PS. Taka mała niespodzianka:)

    OdpowiedzUsuń