Szparagi wg. J. Olivera - genialne!


Kolejny bardzo ciekawy przepis na szparagi - tak też je przygotowuję co najmniej 2-3 razy w sezonie. Wspaniałe połączenie smaków, bardzo polecam do wypróbowania.

Składniki:
  • Pęczek zielonych szparagów (odłamujemy końce, grubsze szparagi lepiej obrać do 1/3 wysokości)
  • 1 garść czarnych oliwek,
  • 20 pomidorków koktajlowych, słodkich i dojrzałych (ja miałam większe i przekroiłam je),
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony na cienkie plasterki,
  • 1 mała dymka,
  • 1 porządna garść liści bazylii,
  • sól i pieprz do smaku,
  • mała szczypta czerwonego chilli, pokruszonego.
Wykonanie:

     Wymieszać wszystkie składniki w misce, przełożyć na blachę do pieczenia albo do naczynia żaroodpornego i zapiekać w temperaturze 225C do miękkości szparagów (ok. 15-20 minut). Warzywa należy 2-3 razy w trakcie pieczenia obrócić.
Przed podaniem można dodatkowo posypać płatkami parmezanu.
Smacznego!