Kolejny bardzo ciekawy przepis na szparagi - tak też je przygotowuję co najmniej 2-3 razy w sezonie. Wspaniałe połączenie smaków, bardzo polecam do wypróbowania.
Składniki:
- Pęczek zielonych szparagów (odłamujemy końce, grubsze szparagi lepiej obrać do 1/3 wysokości)
- 1 garść czarnych oliwek,
- 20 pomidorków koktajlowych, słodkich i dojrzałych (ja miałam większe i przekroiłam je),
- 3 łyżki oliwy,
- 1 ząbek czosnku, pokrojony na cienkie plasterki,
- 1 mała dymka,
- 1 porządna garść liści bazylii,
- sól i pieprz do smaku,
- mała szczypta czerwonego chilli, pokruszonego.
Wymieszać wszystkie składniki w misce, przełożyć na blachę do pieczenia albo do naczynia żaroodpornego i zapiekać w temperaturze 225C do miękkości szparagów (ok. 15-20 minut). Warzywa należy 2-3 razy w trakcie pieczenia obrócić.
Przed podaniem można dodatkowo posypać płatkami parmezanu.
Smacznego!