Szparagi z sezamem



Jedno z naszych ulubionych dań ze szparagami, najczęściej na szybką mini-kolację, w towarzystwie schłodzonego białego wina i bagietki. Polecamy!

Składniki:
  • pęczek zielonych szparagów (najlepiej cienkich)
  • 2 ząbki czosnku
  • malutki kawałek imbiru (pół centymetra, tak tylko dla aromatu, jeśli akurat nie macie, można pominąć)
  • ziarna sezamu
  • oliwa z oliwek
  • sos sojowy
  • olej sezamowy
  • świeżo zmielony pieprz
  • odrobina cukru
Wykonanie:
  1. Na suchej patelni zrumienić sezam. Zdjąć.
  2. Wlać oliwę, dodać pokrojone w cienkie plasterki czosnek i imbir, i po chwili wrzucić szparagi (przekrojone na 3 części).
  3. Posypać cukrem i pieprzem.
  4. Smażyć króciutko, gdy tylko wbijecie nóż w szparagi i okaże się, że łatwo wchodzi - są już gotowe (ok.3-4 minuty).
  5. Wyłączyć gaz, polać sosem sojowym i skropić olejem sezamowym.
  6. Posypać sezamem, wymieszać, podawać.
Smacznego!