Jedno z naszych ulubionych dań ze szparagami, najczęściej na szybką mini-kolację, w towarzystwie schłodzonego białego wina i bagietki. Polecamy!
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów (najlepiej cienkich)
- 2 ząbki czosnku
- malutki kawałek imbiru (pół centymetra, tak tylko dla aromatu, jeśli akurat nie macie, można pominąć)
- ziarna sezamu
- oliwa z oliwek
- sos sojowy
- olej sezamowy
- świeżo zmielony pieprz
- odrobina cukru
- Na suchej patelni zrumienić sezam. Zdjąć.
- Wlać oliwę, dodać pokrojone w cienkie plasterki czosnek i imbir, i po chwili wrzucić szparagi (przekrojone na 3 części).
- Posypać cukrem i pieprzem.
- Smażyć króciutko, gdy tylko wbijecie nóż w szparagi i okaże się, że łatwo wchodzi - są już gotowe (ok.3-4 minuty).
- Wyłączyć gaz, polać sosem sojowym i skropić olejem sezamowym.
- Posypać sezamem, wymieszać, podawać.