Tarta szparagowa

Właśnie przeczytałam, że w PL są już szparagi, więc szybciutko wrzucam przepis na tartę. Niestety, na zdjęciu nie wyszła zbyt efektownie - miałam ciasto tylko w okrągłym kształcie, a do tej tarty lepsze byłoby prostokątne i prostokątna blaszka. Choć z drugiej strony taka tartę z całym szparagami trudno się kroi, więc może lepiej pokroić je przed upieczeniem?
Tarta pyszna jest zarówno na ciepło, jak i na zimno (a może taka w temperaturze pokojowej nawet lepsza?). Jest  świetna na przystawkę, gdy np. macie gości. Można ją przygotować tak, ze ciasto pokroi się na małe prostokątny, porozkłada na blasze do pieczenia i potem na każdym kawałku  osobno rozłoży masę i szparagi.




Składniki
  • gotowe ciasto francuskie
  • pęczek zielonych szparagów
  • ok. 150g ricotty 
  • ok. 80g. parmezanu
  • jajo
  • sól, pieprz, oliwa
  • łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
  1. Od szparagów odłamać twarde końce, szparagi umyć  i gotować w osolonej wodzie przez 4 minuty. Wyjąć, osuszyć.
  2. Wymieszać dokładnie ricottę, parmezan, jajo, sól i pieprz
  3. W naczyniu do zapiekania rozłożyć ciasto francuskie.
  4. Rozsmarować masę.
  5. Rozłożyć szparagi.
  6. Skropić oliwą (polecam tę w sprayu).
  7. Zapiekać do zrumienienia ciasta (ok. 20 min.)
Smacznego!


ps. szparagi można też podać z jajkiem sadzonym jako pyszne śniadanie lub kolację. Proponuję szparagi podsmażyć na patelni i osobno usmażyć jajo, albo szparagi poddusić, wbić na nie jajo i razem podsmażyć, lub też szparagi upiec w piekarniku, dodatkowo podsypać parmezanem i osobno usmażyć jajo. Dodatkowo można podać sałatkę z pomidorów.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz