Aromatyczne OŚMIORNICZKI baby



Przepyszne i łatwe w przygotowaniu ośmiorniczki według przepisu Agnieszki Kręglickiej.
Robiłam je już wiele razy i gorąco Wam polecam - świetna przystawka  na kolację ze znajomymi, zawsze wszystkim bardzo smakuje :)
Trzeba tylko pamiętać, że ośmiorniczki w trakcie duszenia bardzo się kurczą - z opakowania 1 kg uzyskamy ok. 4-5 porcji. I koniecznie kupcie świeżutką bagietkę - po zjedzeniu ośmiorniczek każdy będzie miał ochotę zrobić tzw. "scarpetę" czyli zebrać świeżą bułeczką aromatyczną oliwę z talerzyka! :)



Składniki:
  • 1 opakowanie mrożonych ośmiorniczek baby (1 kg)
  • 1 szklanka oliwy EVO + 2 łyżki
  • 1 duży pęczek natki
  • 1 duża główka czosnku
  • 3 liście laurowe
  • sól
Wykonanie:
  1. Ośmiorniczki rozmrozić i odcedzić.
  2. Obrany czosnek zmiksować z natką i oliwą. 
  3. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić ośmiorniczki. Zahartować, zamieszać i trzymać na ogniu ok. 10  minut, aż zmatowieją i puszczą buroróżową wodę. 
  4. Do dużego garnka (najlepiej takiego z grubym dnem) wlać oliwę czosnkową, dodać ośmiorniczki, liście laurowe. 
  5. Dusić na maleńkim ogniu ok. 40 minut, aż do miękkości ośmiorniczek. Co jakiś czas zamieszać i sprawdzać, czy nie przywierają do dna. 
  6. Podawać ciepłe. 
Smacznego!